Podcast: Petra van de Kraats – Onderwijspraktijk SMART 1/3

Podcast: Petra van de Kraats – Onderwijspraktijk SMART 1/3 Het jonge kind met ontwikkelingsvoorsprong

Deze Podcast is een eerste weergave van een serie van drie interviews. Jacqueline Van den Heuvel toonde haar interesse naar mijn boek over het jonge kind met ontwikkelingsvoorsprong dat binnenkort uitkomt. Jacqueline start een Peuterplusclub in Amersfoort vandaar haar initiatief voor deze en volgende Podcast.

Mijn uitgangspunt voor het schrijven van dit boek over het jonge kind met ontwikkelingsvoorsprong is jou te helpen om zo vroeg mogelijk deze kinderen te signaleren en te kunnen anticiperen op de ontwikkelingsvoorsprong van het betreffende kind. Ik hoop met mijn voorbeelden je te laten zien hoe je het aanbod zodanig kunt afstemmen zodat het kind werkelijk in al zijn facetten tot ontwikkeling kan komen. Waarin niet alleen de cognitieve ontwikkeling een rol speelt maar vooral het welbevinden aandacht krijgt.

Je leert de voorsprong in cognitieve ontwikkeling (de lees en reken ontwikkeling) signaleren en daarnaast aandacht te houden voor de visuele-, de motorische, de sociaal- emotionele – en de taal-ontwikkelingsgebieden, om het kind in balans te laten ontwikkelen. Wanneer de ontwikkeling in beeld is, kijk je naar de executieve functies. Hoe intelligent een kind ook is, het zal de executieve functies nodig hebben en deze leren te ontwikkelen om iets met zijn intelligentie te kunnen doen.

Het aanbod dat je biedt stem je af op de behoefte van het kind dat zelf wil ontdekken en doen maar…niet alleen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *